MEMLEKETİM

Memleket, yani , ailemizin, köklerimizin, kültürümüzün bulunduğu yer.
Bir çoğumuz için bütün bir hayatımızın geçtiği yer iken, bazılarımız için ise büyüklerimizden dinlediğimiz ama bir türlü göremediğimiz uzak diyardır memleket.
"Ne önemi var memleketin, şurası olsa ne olur, burası olsa ne değişir?" demeyiniz, memleket kavramı sizi bir yerlere, bir şeylere bağlar; aidiyet ve var olma duygusunu geliştirir.
İnsanları memleketinden bahsederken dinlediniz mi hiç?                                   
Gözleri nasılda parlayarak bahsederler memleketlerinden; dağları, tepeleri, bağları, bahçeleri sanki başka diyarlarlarda yokmuşcasına..Çünkü, memleket onlar için geçmiş demek, yaşanmışlık demek, hayat demektir. Onun için değerlidir memleket, onun için her yerden daha güzel ve daha ayrıdır.

Benim memleketim de işte böyle bir yer..

Çocukluğumun yaz aylarının geçtiği İkioğul (Norşun) semtinin de yer aldığı bağlarımız dünyanın en güzel bağıdır. Sabah kuşluk vaktinde ıslanmış fırınkurusu ile birlikte yediğim dut dünyanın en lezzetli dutudur. Daha musluk suyu nedir bilmezken susadığımda suyunu içtiğim Hasarı suyu içimi en güzel sudur. Üzerinde koştuğum, otlarının arasında "ziynebidik" oynadığım bağ en güzel oyun alanı, "hartamalarını" sökerek uçak yaptığım, bacasındaki "loğu" sürdüğüm, "bekmez" çanaklarını kırdığım ev dünyanın en sevimli evidir.
Başındaki sarı erikleri topladığım, dutunu "ırgaladığım" ağaç, "ilkindi" vakti yorulduğumda sırt üstü uzanarak, esen yelin yapraklarını dans ettirmesini izlediğim kavak dünyanın en unutulmaz ağacıdır.
Yaz günlerinde "çimdiğim", balık tutmak için taşlarının altını yokladığım ırmak dünyanın en büyük ırmağıdır.


Ya "şeher"?
Sabahları erkenden babamın elinde yürüyerek çıktığım kasabadır, pazardır, dükkandır.
Okul sonrası önlükleri çıkarmadan, kalenin dibindeki taş sokaklarında koştuğum mahalle dünyanın en güzel mahallesidir.
Kalesi en güzel kale, "Öksürüğü" en yüksek dağdır.En güzel rüzgar oradan eser, en güzel gezintiler onun üzerindedir.
Benim memleketim en güzelidir, Şebinkarahisar'dır.

0 comments:

Yorum Gönder

 
UA-23044442-2